Datum: 10.11.2020
Vložil: Jana
Titulek: Dýňová polévka
Na másle osmahneme cibulku ,přidáme opečené kousky dýně Hokaido i se slupkou
osolíme a zalejeme vývarem ,opepřit a dát 2 špetky kari ,přidat jednu bramboru na kostičky a 20 minut vaříme ,hotovou polévku rozmixujeme dochutíme a přidáme smetanu ,na talíři zdobime poraženými dynovimi semínky! Dobrou chuť přeje Jana
Odpovědět
—————
Datum: 25.03.2020
Vložil: Ellen
Titulek: porková
Postup: v kastrolku na másle zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme kvasnice, dozlatova osmahneme. Zalijeme vývarem nebo vodou, co máme dostupnější.Přidáme očištěný na tenká kolečka nakrájený porek, posolíme opepříme a vaříme asi 10 minut. V dalším kastrolku si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji porkovou polévkou a mírně povaříme. Nakonec přidáme nasekanou petržel. přeji dobrou chuť.
Odpovědět
—————
Datum: 25.03.2020
Vložil: Ellen
Titulek: díky za recept
Jani, vyzkoušela jsem vaši polévku z hlívy, je moc dobrá, občas si ji udělám. Teď když nemůžeme vycházet ven , je ta karanténa tak jsme více odkázáni na sociální sítě a sedíme doma v bezpečí. Bude fajn když budeme více psát do té naši rubriky. Přeji vám pěkný pohodový den. Vaše Ellen
Odpovědět
—————
Datum: 10.03.2020
Vložil: Jana
Titulek: Polévka drztkova z hlívy.
Osmažíme cibulku ,zasypu moukou a paprikou ,zasmazim a zaleju vývarem , očistím hlivu a vložím do polévky ,osolim ,opeprim a dám utřený česnek a ke konci vaření drcenou majoránku.Hotovou dozdobim petrželkou a podáváme s pečivem . p.s..hlivu nakrájím na širší nudličky a pak vložím do polévky, přeji dobrou chuť !
Odpovědět
—————
Datum: 12.10.2018
Vložil: Ellen
Titulek: jedna z rychlých polévek
Rychlé polévky mám nejraději a moji vnoučci také milují. Množství vody dáte podle toho kolik je strávníků. Já dávám tak do litru. Do vody dám bobkový list pár zrníček anýzu nebo fenykl. Nechám povařit. Do polévky dávám mraženou jakoukoli zeleninu do polévky. Vložím sekané kroupy pohanku. Do hrnečku vyklepnu vejce do něj zakvedlám pol. mouku ne moc ani husté ani řídké. Nasekám do vajíčka pažitku nebo petržel. Pomalu to vleji do vroucí polévky. Nezapomeňte při tom vléváni zamíchat. Do polévky vleji trochu oleje nebo lžičku sádla. Podle potřeby osolím. Polévku máte hotovou během pár minut. Anýz nebo fenykl je dobrý na žaludek, dobré trávení a proti nadýmání. Já ho prakticky dávám do všeho, hlavně když peču jakékoli maso. Nejlepší je fenykl zelený, vypěstovaný na zahrádce. Přeji dobro chuť.
Odpovědět
—————
Datum: 16.03.2016
Vložil: Vébrová
Titulek: rychlá chlebová polévka
Ingredience: 1/2 l vody, 1 vejce, 1 lžíce kmínu, sůl, pepř, majoránka, 1dc mléka, majoránka, lžíce sádla, 3 krajíce tvrdého chleba. Do půl litru vody dáme bujon. Přidáme lžičku kmínu a vaříme. Dva krajíce chleba nakrájíme na kostečky a dáme též vařit. Zhruba po 10 minutách , pro lepší konzistenci , proženeme tyčovým mixerem. Poté přidáme mléko s vejcem a lisovaný česnek. poslední krajíc nakrájíme na kostečky a osmašíme jako krutonky na lžíci sádla. Ozdobíme sekanou petrželí nebo pažitkou.
Odpovědět
—————
Datum: 12.11.2015
Vložil: ELLEN
Titulek: polévka HOKAIDO
Polévka HOKAIDA Ingredience podle chuti. Dýně HOKAIDO, olivový olej, bazalka,citronová šťáva,kari, sůl,lžíci kysané smetany. Na oleji osmahneme na kostky nakrájenou dýni, ochutíme kari,a podlejeme vodou a dusíme do měkka. Uvařenou rozmixujeme, přidáme čerstvou bazalku,citronovou šťávu, zakysanou smetanu a osolíme. Přeji dobrou chuť.
Odpovědět
—————
Datum: 31.12.2014
Vložil: Vébrová
Titulek: vožralá polévka
Vhodné udělat po velkém flámu, takový vyprošťovák, to se bude hodit po Silvestru 1.1. po probuzení. Tuhle tu polévku nám předváděl kamarád zhruba před třiceti léty. Dodnes ho vidím, jak škube tu pažitku rukama a hází do polévky. Plakali jsme smíchy. 1 vejce jen žloutek, 3 stroužky česneku, lžička sádla, sůl, petržel. Postup: Do polévkového talíře dáme žloutek, lžičku sádla, rozetřený česnek se solí, natrhaná petržel. Zaléváme vroucí vodou a zároveň kvedláme vidličkou. Přeji dobrou chuť. Jak to tu píši dostala jsem na ni chuť, jdu si ji udělat. Přeji Vám pěkné prožití Silvestra a vše nejlepší do Nového roku, hlavně zdraví.
Odpovědět
—————
Datum: 21.07.2014
Vložil: chalupářka Zdena vébrová
Titulek: chlebová polévka
Chlebová polévka od Hrušky: 1/2 litru vody, zeleninový bujon, 1 vejce, 1 lžíce kmínu, sůl, pepř, majoránka, 1 dcl mléka, lžíce sádla, 3 krajíce chleba, postup: Do vroucí vody dáme bujon , přidáme kmín a vaříme spolu 2 krajíce nakrájeného chleba zhruba 10 min. Pak to proženeme tyčovým mixerem, poté přidáme vejce s mlékem , dochutíme majoránkou, pepřem, stroužek česneku, popřípadě dosolíme, třetí krajíc nakrájíme na kostečky a osmažíme. Podáváme s pažitkou nebo petrželkou. Přeji dobrou chuť.
Odpovědět
—————
Datum: 12.09.2013
Vložil: Zdena Vébrová chalupářka
Titulek: cukýnová rychlá polévka
Tato polévka je do 10 minut hotová, letos jsem žádnou nevypěstovala ale jsem obdarovávána ze všech stran. Prvně si na plotnu dám hrnec vody tak zhruba 2 l, nechám vařit, vezmu cukýnu, neloupu a nastrouhám na talíř na slzičky, 3 brambory syrové oloupu slupku a nastrouhám jak tu cukýnu, cukýny může být víc, pokud mám cerel nastrouhám, mrkev i petržel, co máte nejraději toho nastrouhejte víc. Vše dám do hrnce, kde se mně vaří voda, osolím, dám tam 3 sušené semínka fenyklu, proti nadýmání, pokud máte čerstvý, můžete také dát, není podmínkou. Můžete dát trochu mletého kmínu, přidám olivový olej nebo máslo, kdo chce může dát sádlo. Nevařit víc jak 10 min. Do hotové polévky ještě zakvedlám syrové vejce a krátce povařím. Kdo má rád ovesné vločky dá hrstku. Tuhle polévku milují děti, hlavně ty, co nemají rádi plovoucí zeleninu, z téhle polévky mi ji nevyndávají, je tak malá, že to ani nepoznají co to je. Moc chutná, vyzkoušejte. Dobrou chuť
Odpovědět
—————