Ostatní


Ostatní - přidej recept

Datum: 13.08.2014

Vložil: Jana

Titulek: zpráva pro kuchařinky

Prosím ,už se děvčata zapojte a pište recepty ,snad nechcete aby vaši stránku zrušily jak to udělali v Plavči .Otko Jiřko Hano Dano Mášo a Petro a paní Vébrová ,snažte se at tato rubrika nezanikne ,byla by to škoda

Odpovědět

—————

Datum: 25.02.2014

Vložil: Zdena Vébrová

Titulek: cizrna

Zázračná cizrna: cizrna neboli římsky hrách patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou víživu. Doporučuje se zvlášť pro děti a těhotné ženy. má vysoký obsah nenasycené mastné kyseliny linolové, která patří mezi takzvané omega 6 mastné kyseliny, a je účinná v prevenci onemocnění srdečně cévní soustavy, snižuje hladinu cholesterolu. Díky obsahu živin působí proti stárnutí. Má vysoký podíl vitamínu E. Posiluje obranyschopnost organismu. Chrání srdce a zabespečuje zdravou kůži i vlasy.Blahodárné účinky na štítnou žlázu. Je to takový zázrak, proč jej vyzkoušet. Same to mám vyzkoušené. Přeji pěkný den.

Odpovědět

—————

Datum: 12.09.2013

Vložil: Zdena Vébrová

Titulek: Cukýnové hody

Je doba kdy nevíme co z vypěstovanou cukýnou nebo darovanou, rychlý recept , nakrájíme na kolečka cukýnu, když je velká tak ještě přepůlíme posolíme , cukýnu i se slupkou, Vedle do nádobky nastrouháme trochu cukyny , tvrdý sýr,přidáme česnek, nastrouháme trochu cibulky, trochu soli, promýcháme, cukynu dáme na plech a naklademe na promíchanou směs na cukýnu,dáme do vyhráté trouby zapíct , pečeme dokud není cukýna měkká,tak zhruba 10 min, prostě si to hlídejte, já si k tomu dělám přílohu, vše na jednom plechu. omeju brambory se šlupkou, nakrájím na kolečka a dám na plech péct , obracím až jsou skoro hotavé tak tam dám ty cukýny brambory podlévám trochou vody a přídám s trochu sádla nebo másla, jak se to začne připalovat podlévám, dnes jsem měla přílohu k cukýnám pohanku, měla jsem ji v ledničce studenou tak jsem ji dala ke konci ohřát k cukýně, bylo to moc dobré, je to rychlé a ušetřím nádobí, vše na jednom plechu , přeji dobrou chuť.

Odpovědět

—————

Datum: 04.06.2013

Vložil: Zdena Vébrová

Titulek: jak uchovat česnek

Oloupejte jednotlivé stroužky, pořádně je osušte, dejte do séčku a dejte do mrazáku. Na druhý den až bude zmražený , hoďte s ním mírně o stůl a zase dejte do mrazáku. stroužky se oddělí a vy budete moci ho brát podle potřeby, česnek který vezmete ze sáčku , nechte rozmrazit a můžete s ním pracovat tak jako by byl čerstvý, česnek chutná téměř jako čerstvý, nestrácí chuť a aroma. Navíc jej ochráníte před plísní a hnilobou. Jak jsem vám psala o ledinkovém citronu, tak ten česnek můžeme pojmenovat ledinkový česnek. Koupila jsem 2 paličky hned jsem je dala do mrazáku.Sama jsem zvědavá jak to dopadne. Dobrá rada nad zlato. Nekupuji abych vyhazovala. Kupovaný česnek dlouho nevydrží. Přeji dobré pořízení a pěkný den.

Odpovědět

—————

Datum: 11.05.2013

Vložil: Vébrová Zdena

Titulek: nekupuji abych vyhazovala.

Teď si povíme jak uchovat cerel abych ho nemusela vyhodit : oloupu celou bulvu , rozkrájím na menší kousky a nastrouhám na struhadle na slzičky ty větší, dám do hrnečku trochu osolím podleji vodou, dám trochu octa nebo citronu, můžete nastrouhat i ledinkový citron cerel nestmavne. Nechám vychladnout a dám do sklenice, mám to připravené v ledničce. Dloho vydrží. Mě dlouho nevydrží jelikož ho miluji a přidávám skoro všude. Dělám si salát k masu. Pokud nemám zeleninu do polévky tak to používám. Jo do toho salátu přidám olivový olej, lépe se vstřebají vitamíny do těla. Používám to když peču maso, jakékoliv i rybí.Je to takové rychlé použití, nemusíte čistit zeleninu. Dnes jsem to dělala i z mrkví, můžete přidat i petržel. Máte i dobrý základ do svíčkové. Nejsem tak bohatá abych nakoupila a vyhodila. Nouze i Dalibora naučila housti. Tímto také chráním přírodu. Přeji pěkný den.

Odpovědět

—————

Datum: 11.05.2013

Vložil: Vébrová Zdena

Titulek: Re: nekupuji abych vyhazovala.

Zapoměla jsem jse zdělit, že ten nastrouhaný cerel zhruba 5 až 10 minut povařím.Dříve když jsem zakoupila cerel a nechala ho v celku po týdnu se začak kazit, dlouho nevydržel, proto tahle rada"nekupuji abych vyhazovala". Přemýšlela jsem jak ho spracovat na více využití a aby dlouho vydržel. Je doba šetření a úsporných opatření.

Odpovědět

—————

Datum: 23.04.2013

Vložil: Zdena Vébrová

Titulek: brokolicové placičky

D nes dělám z láskou placičky pro vnoučky abych to měla nachystané když přijedou .Namočím ovesné vločky do mléka asi tak na 2 hodiny, nakrájím do taho na kostky rohlík cibulku , může být i jarní,2 vejce,česnek majoránku, osolím zamíchám a nechám uležet, ve vodě osolené uvařím brokolici i kousek cerelu, když je to vařené po vychladnutí nastrouhám na struhadle na slzičky,nastrouhám i syrovou bramboru,vše smíchám přidám trochu strouhanky, můžu přidat ještě vejce, nechám chvilku uležet, ruspálím olej, udělám placičku ve strouhance a smažím. Můžete podávet z bramborem, vnoučci mají rádi omáčky, dělám koprovku nebo rajskou, vlastně jaká vás napadne. Knedlí k k tomu.Tohle milují. Nebo sotva přijedou tak se ptají máš babičko placičky, no a tahají je i za studena samotné.Místo brokolice můžete dát i květák. Prostě co vás napadne.Přeji dobrou chuť a pěkný den.

Odpovědět

—————

Datum: 13.03.2013

Vložil: Máša

Titulek: domácí jogurt

Tento domácí jogut si dělém léta. Kupuji jen bílý kvalitni jogurt např. selský.Dám do malé misky trochu mléka, 2 lžíce ovesných vloček 4 lžičky hrozinek, doplním jogurtem zamýchám a nahoru ponořím 6 kusů piškotů. Nechám uležet. Nejlépe na druhý den. Všechno v jogurtu změkne. Hrozinky to osladí i s piškoty. Někdy to nevydržím a po 2 hodinách se do taho pustím. To už se dá jíst. Dělám to když mi dojde pečivo. Jím to ke snídani. Je to zdravé a chutné. Dětem by se nahoru mohl dát kopeček marmelády.Kdo chce jogurt sladší dá tam více hrozinek.Za ta léta to mám vychytané čeho kolik dát. Časem na tu chuť příjdete kolik čeho dát. Každý máme jiné chutě. Misky dělám 4 a několikrát se mě stalo, že jsem je snědla naráz i když na to nevypadám. Přeji dorou chutˇ.

Odpovědět

—————

Datum: 02.11.2012

Vložil: Vébrová

Titulek: Ledinkový citron

Jak si dobře uskladnit citron a mít ho vždy po ruce.4 kusy citonu , celé operu a osuším a dám si je do mrazáku zmrazit. Mám ho kdykoliv připraven k použití. Vydrží tam i půl roku. dykoliv ho potřebuji vyndám a používám: strouhám ho na slzičky na struhadle. Dávám ho když peču maso, ryby, pomazánky, strouhám na rybí konzervu, když peču buchtu, bábovku. Strouhám do čaje z medem. Do nekterých polévek. Záleží jen na vás kde ho snesete.Citron se strouhá celý i s kůrou. Dříve mě vždy splesnivěl, třeba do týdne. jsem z ledinkového citronu nadšená, už ho jinak nepoužívám jen zamrazený, i do omáček, hlavně do svíčkové. Je to jednoduchý vynález. Vyskoušejte uvidíte, že mě dáte za provdu.Dnes je doba šetření,nekupuji abych to vyhazovala.Vždy po použití ho vracím do mrazáku. Pěkný den.

Odpovědět

—————

Datum: 04.11.2012

Vložil: vaše čtenářka

Titulek: Re: Ledinkový citron

díky za radu,určitě vyzkouším!!!

Odpovědět

—————